Juhász József
kártevőírtás kaposváron | +36-20/544-2560 | küldjön üzenetet!

Gyakori kérdések


Mit jelent a hatástartósság? 

A jelenleg alkalmazott irtószerek jelentős részét kémiai úton fotostabillá teszik, így azok hatása a rovarokra nézve hetekig eltart.

 

Mit jelent hogy fotostabil?

A napfény bontó hatásának hosszabb ideig ellenálló kémiai anyag (például hatástartós irtószerek).

 

Mi a mikrokapszulázott elhúzódó hatású insecticid?

A gyári formuláció folyékony polimert (műanyag) is tartalmaz a hatóanyagok mellett, melyek vízzel keverve a hatóanyag részecskéket körbeveszik és milliárdnyi, 20-50 mikrométer átmérőjű kapszulát képeznek a kezelt felületeken, melyek belsejében a hatóanyag vagy hatóanyagok (főként ha fotostabil) hónapokig hatásosak a rovarok ellen.

 

Mi az érintőméreg?

A rovarok külső vázszerkezetén, testén és lábaikon keresztül felszívódó hatóanyag.

 

Hogyan működik a "gélezéses" módszerrel vérehajtott rovarirtás?

A kártevő rovarok által látogatott helyek környékére és az előzetesen feltárt búvóhelyeikre, és az azokhoz vezető útvonalakra felkent rovarirtószer (speciális gél), mely fehérje alapú ehető csalogatóanyaggal kevert mérgezett formuláció, ami ez esetben gyomorméreg.

 

Mi a gyomorméreg? 

A kártevő bélrendszerén keresztül felszívódó irtószer.

 

Mit értünk a "kaszkád" rendszeren?

Bizonyos rovarirtószerek hatására maguk a kártevő rovarok képesek egymás sorozatos és akaratlan elpusztítására, amennyiben biológiai adottságaik ezt lehetővé teszik. (Csakis rágó szájszervvel rendelkező, "mindenevő", kannibalizmusra hajlamos rovarok esetében, pl csótányok!) Az irtószert elfogyasztó kártevő rovar elpusztulása után az azt elfogyasztó fajtárs is elpusztul, majd ha ezt az elhullott rovart is elfogyasztja egy másik fajtárs, az is hamarosan elpusztul (speciális gyomorméreg).

 

Hogyan fejti ki hatását a füstpatron?

Jellegzetes hatásmechanizmuson alapuló készítmény, mely fizikai-kémiai tulajdonságai alapján kettős mechanizmussal rendelkezik. Légzésméreg és érintőméreg egyben, illetve fokozatos átmenetet képez az érintőméreg irányába. (légneműben szilárd részecskék) Nehezen hozzáférhető zárt terek hatékony kezelésére alkalmas (Pl. pincék padlások stb).

 

Mit jelent a rezisztencia?

Adott populáción belül kialakuló ellenállóképesség az addig alkalmazott irtószerrel szemben,ami tulajdonságot képesek átadni az utódok számára.

 

Miért van jelentősége a kártevők hormonális rendszerét megzavaró készítmények alkalmazásának?

Az esetlegesen kialakuló rezisztenciának úgy tudunk gátat vetni, ha a fiatal egyedek (lárvák) további fejlődésében zavarokat keltünk, ami genetikai degenerációt okozva pusztítja el az utódokat, melyek fejlődésük folyamán nem tudnak vedleni (további növekedési fázisba lépni) vagy kitint (külső vázszerkezetet) képezni.

 

Mi az irtószer rotáció?

Az esetlegesen kialakuló rezisztencia kivédésére irányuló mechanizmus, melynek a lényege az irtószerek gyakori változtatása, illetve több irtószer egyidejű alkalmazása indokolt esetben, figyelembe véve az irtószerek tulajdonságait és vegyhatását. (Mindegyik irtószer kémiai belső vázszerkezete kissé eltér egymástól, így nehezítve a kártevő rovarok enzimjeik segítségével történő alkalmazkodását az alkalmazott kémiai anyagokhoz.)

 

Miért jelentős feladat az egész világon a kártevők irtása?

Kétféle kártétellel kell számolnunk. Egészségügyi kártétel és gazdasági kártétel. Sok kártevő képes hordozni, illetve terjeszteni több tucatnyi emberre is veszélyes kórokozót, melyek lehetnek vírusok, baktériumok, gombák, és paraziták.

Ennek megelőzése vagy leküzdése érdekében szükséges minden az emberiséget szolgáló ez irányú tevékenység, és ezen feladatok szakszerű végrehajtása, illetve a gazdaságokban a kártevők által okozott anyagi kártétel lehetőség szerinti megakadályozása.


Írjon nekem!


Forduljon szakemberhez! A szakeszerű irtás nem feltétlenül költségesebb, mint a szabadkereskedelmű szerek ára, főleg ha a hosszútávú eredményeket is figyelembe vesszük!
Töltse ki az alábbi űrlapot, és rövid időn belül válaszolok, vagy hívjon telefonszámomon: +36-20/544-2560!